Neto dobit Kraš Grupe gotovo 15 milijuna kuna

Bez autora
Feb 29 2016

Ukupni konsolidirani prihodi Kraš Grupe dosegnuli su 1,03 milijarde kuna, što je za 0,6 posto više nego u godini ranije. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje, koji iznose milijardu kuna, od čega se na prihode s domaćeg tržišta odnosi 554,3 milijuna kuna, a s inozemnog 448,4 milijuna kuna. Ukupni konsolidirani rashodi Kraš Grupe iznosili su 1,01 milijardu kuna i veći su za 0,9 posto. Na povećanje rashoda najveći je utjecaj imao rast nabavnih cijena osnovnih sirovina, posebno cijena kakaovca i prerađevina od kakaovca te visok rast cijena koštuničavog voća, lješnjaka i badema. Kraš Grupa u 2015. godini, nakon pokrića ukupnih rashoda poslovanja, ostvarila dobit prije oporezivanja od 19,3 milijuna kuna, dok neto dobit grupe iznosi 14,8 kuna. Bruto dobit Grupe u tome je razdoblju dosegnula 338,3 milijuna kuna, pri čemu je ostvarena bruto marža na razini od 33,74 posto.

Neto dobit Kraš Grupe gotovo 15 milijuna kunaUkupni konsolidirani prihodi Kraš Grupe dosegnuli su 1,03 milijarde kuna, što je za 0,6 posto više nego u godini ranije.

Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje, koji iznose milijardu kuna, od čega se na prihode s domaćeg tržišta odnosi 554,3 milijuna kuna, a s inozemnog 448,4 milijuna kuna. Ukupni konsolidirani rashodi Kraš Grupe iznosili su 1,01 milijardu kuna i veći su za 0,9 posto.

Na povećanje rashoda najveći je utjecaj imao rast nabavnih cijena osnovnih sirovina, posebno cijena kakaovca i prerađevina od kakaovca te visok rast cijena koštuničavog voća, lješnjaka i badema. Kraš Grupa u 2015. godini, nakon pokrića ukupnih rashoda poslovanja, ostvarila dobit prije oporezivanja od 19,3 milijuna kuna, dok neto dobit grupe iznosi 14,8 kuna.

Bruto dobit Grupe u tome je razdoblju dosegnula 338,3 milijuna kuna, pri čemu je ostvarena bruto marža na razini od 33,74 posto.

U izvješću se navodi kako su nastavljene aktivnosti na jačanju tržišnog pozicioniranja brendova. Uz povećane marketinške aktivnosti i ulaganja u tržište ostvareno je povećanje obujma prodaje i na domaćem i na izvoznim tržištima. Udio izvoza u ukupnoj prodaji povećan je na 47 posto, pri čemu je ostvaren izravan izvoz u 37 zemalja svijeta.

U 2015. povećan je izvoz na prekomorska tržišta - Saudijske Arabije i SAD-a, kao i na tržišta Austrije, Švedske, Švicarske, Slovenije, Srbije i Crne Gore. Sukladno planovima i strategiji daljnjeg razvoja, tijekom 2015. godine realizirani su značajniji investicijski projekti modernizacije proizvodnih pogona u Zagrebu, Osijeku i Prijedoru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik